Les vacances d’aquest any van passar per terres tarragonines, més concretament pel Catllar. Abans de gaudir d’aquests dies de desconnexió sempre procuro fer una bona radiografia del terreny a la recerca d’activitats interessants.
Una d’aquestes activitats em va transportar cap a la localitat de Puigpelat, a la comarca de l’Alt Camp, allà hi ha Cellers Blanch.
La seva història pel món agrícola es remunta fa gairebé 300 anys (hi ha referències escrites des de 1736). Ja a ple segle XX, els punts claus es remunten a l’any 1965 quan Joan Blanch Mestre (primera generació) obre un petit negoci d’elaboració i distribució de vins a gran escala. L’any 1991, la segona generació inicia la incursió en el món de l’escumós, a la DO Priorat i a la DO Tarragona, apostant fermament per l’exportació. Des de l’any 2012, la tercera generació, els germans Roger i Guillem, juntament amb la seva mare Mª Rosa han reorientat el negoci familiar cap a un producte ecològic, tant a les vinyes com al celler, i de màxima qualitat.
A la nostra arribada ens va rebre en Roger qui ens va advertir que estaven en plena verema. Les condicions climatològiques actuals estan deixant empremta al món vitivinícola. Però la veritat que per a mi va ser un privilegi viure’l de prop.

En Roger va combinar apunts històrics d’aquest celler familiar amb un tast de diferents vins tranquils i escumosos. Vam començar aquest ‘enoviatge’ per l’Identitas. Una proposta de vi blanc monovarietal de Subirat Parent (família de les malvasies) que directament fermenta en bota de castanyer durant tres mesos permetent oxigenar molt més el vi. Se li suma un repòs de sis mesos dins l’ampolla. Aquest pas per la bota de castanyer li aporta unes interessants notes de fusta i un preuat color lleugerament torrat. Un vi per acompanyar un bon àpat, com ens va aconsellar Roger amb un arròs caldós o amb una bona selecció de formatges.
L’estrella de la corona, el Pont Fosc, un altre blanc monovarietal de Macabeu de vinyes velles sextagenàries, fermentat en acer inoxidable i posteriorment un any en bota de castanyer. La fusta arrodoneix aquest vi. S’hi aprecia salinitat del mar, un bon aliat per prendre unes ostres, o uns plats de peix o de marisc. Una dada curiosa és l’origen del seu nom, va ser totalment provisional però va arribar per quedar-s’hi. Un homenatge a la parcel·la homònima ubicada sota un pont amb un túnel fosc i llarg, on de ben petits els germans Blanch creuaven amb bicicleta per visitar el seu avi.


També mereix especial atenció la microvinificació. Amb unes poques 500 ampolles de Blanc Xarel·lo és una de les grans apostes que durant dos anys consecutius ha guanyat el segon premi de blanc sec al concurs realitzat per la DO Tarragona.
La visita va continuar amb la baixada a la cava on descansen gran part dels vins. En un extrem es veien unes botes del vi negre Sebastià, un merlot amb 12 mesos en roure francès, amb raïms procedents de vinyes ubicades a la finca el Pla de Santa Maria a Figuerola del Camp.
La cava va ser l’entorn perfecte per gaudir del vi escumós i per descobrir-ne el procés d’elaboració. El Blanch Subirats. Un escumós gastronòmic, amb 3 anys de criança. Bombolles ben integrades, semblant al punt d’agulla, perfecte per conduir un àpat sencer. Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Identitas, aquest darrer ens aporta la fusta. Un escumós amb qualitat DO Tarragona.
Un excel·lent punt i final per a una visita amb grans amfitrions. La família Blanch.



Cellers Blanch forma part de dos projectes molt personals. El primer, Vinya · Celler · Masia que acull un grup de cellers i elaboradors amb un únic objectiu, “l’elaboració d’uns vins amb la noblesa de la nostra terra, cuidats, amb el màxim respecte per la natura que ens envolta i, sobretot, vins autèntics de collita pròpia”. I el segon, Cellers Singulars, joves emprenedors emparats per la DO Tarragona amb voluntat de crear sinergies per donar valor al territori, als cellers i als seus vins.
¿Quines activitats d’enoturisme es duen a terme a Cellers Blanch?
A Cellers Blanch presenten diferents propostes enoturístiques com l’original Escape Room ‘Els secrets de l’antic celler’ que com bé es defineix “la intuïció i els cinc sentits seran els teus millors aliats”. 45 minuts per resoldre tots els misteris que hi ha al celler antic de l’avi. I en acabar, una visita al celler amb degustació de vi, oli d’oliva i fruita seca.
Les activitats es completen amb opció de visita pel celler descobrint la història familiar vitivinícola que inclou degustació, o un tast entre vinyes per explorar el procés de vinificació, o una degustació a domicili o fins i tot enoturisme corporatiu.
Cellers Blanch
Avinguda Catalunya, 8, 43812 Puigpelat, Tarragona
Tel. 649 99 32 94
Web: https://info133495.wixsite.com/cellersblanch
Activitats enoturístiques: https://info133495.wixsite.com/cellersblanch/enoturisme

