La Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona, amb la col·laboració de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses, ha impulsat el projecte Termòfiles amb l’objectiu principal de promocionar i valoritzar aquestes espècies.
Les anomenades termòfiles són espècies típiques d’aigües càlides però que, a causa de l’increment de la temperatura de l’aigua del mar, associada al canvi climàtic, estan augmentant de manera important i, en conseqüència, es capturen cada cop en més quantitat a la Costa Brava.
Com a resultat de l’estudi del projecte Termòfiles de la Càtedra Oceans i Salut Humana, també s’ha treballat en l’edició d’un receptari on diverses cuineres i cuiners de la Costa Brava han proposat unes receptes amb aquestes espècies. El receptari inclou propostes del reconegut cuiner de Roses Mateu Casañas, copropietari dels restaurants Compartir i Gaudir, del cuiner Jordi Dalmau del restaurant Sumac, Tomàs Brull de la Cala Taverna de Palamós i de la cuinera empordanesa, experta en flora comestible, Yolanda Bustos, entre d’altres.
Per posar-les en valor i fer-les més visibles es van programar 4 jornades de demostracions de cuina durant el mes de setembre, on quatre cuiners, acompanyats dels científics de la Càtedra, van mostrar les possibilitats gastronòmiques d’aquestes espècies.
L’objectiu principal dels showcookings va ser mostrar com es poden preparar i cuinar aquestes espècies, donar-ne a conèixer el valor nutricional i valorar-les. Paralel·lament es busca repercutir en el preu de sortida d’aquestes espècies a la llotja i beneficiar així el sector pesquer.
El cicle del projecte termòfiles acabarà el proper 21 d’octubre a les 19h a la Biblioteca de Roses amb la presentació del receptari “La cuina del mar que arriba: el canvi climàtic al nostre plat”. A l’acte hi assistiran les cuineres i els cuiners de les receptes i una part de l’equip responsable del receptari: la il·lustradora del receptari Marta Bellvehí, el cuiner Tomàs Brull, l’activista gastronòmica Àgata Albero Miralbell, i el doctor Josep Lloret Romañach, director de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona. I seran acompanyats pel Regidor de Promoció Econòmica, Fèlix Llorens.
Aquest projecte ha estat cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca a través del GALP Costa Brava.