A qui no li agraden les patates? Jo, encara no he trobat ningú que no siguin del seu gust… Però bé, això no és el que ens pertoca parlar avui. Aquí donaré forma a una de les mil maneres de cuinar la patata.
Però el més important abans de cuinar les patates és saber on proveir-se’n. Sembla una cosa senzilla, però no ho és. I és que sempre és recomanable comprar-les de bona qualitat, de temporada i de proximitat.
Fa unes setmanes vaig descobrir el projecte CatOrigen que està recuperant el cultiu de la patata catalana a vuit comarques catalanes: el Baix Ebre, el Baix Camp, el Maresme, el Vallès Oriental, el Baix Penedès, la Selva, la Noguera i la Cerdanya. Un projecte que dóna suport a petits productors en la planificació i durant el procés de cultiu i de la collita.
La varietat seleccionada per desenvolupar el projecte va ser la ‘Amarin’, “un tipus de patata de carn blanca, gustativament molt bona i melosa, i òptima en estofats, suquets, rostida i en truites. És semblant a la varietat ‘kenebec’ tradicional però més moderna. S’adapta millor al tipus de cocció actuals, conserva el sabor tradicional, i alhora ofereix millor rendibilitat i també es conserva molt bé”.
Us convido a descobrir més sobre el projecte CatOrigen a l’article recentment publicat al bloc.
I ara sí que vaig amb la recepta…
Ingredients per a 4 persones:
- 4 patat2s
- 2 botifarres
- 1 tomàquet
- 1 ceba
- 1/2 pebrot vermell
- 1/2 pebrot verd
- Formatge ratllat
Preparació:
Per començar rentem bé les patates per eliminar totes les impureses i restes de terra.
Incorporem les patates al forn preescalfat a uns 200 graus. Enfornem durant uns 45min. a 1 hora (dependrà de la mida de la patata). Podem controlar el punt de cocció punxant les patates.
Mentrestant rentem bé totes les verdures i les tallem a brunoise (en daus petits), fem el mateix amb el tomàquet però en aquest cas el tallem a concassé (un tall més gran que el brunoise, sense pell ni llavors).
En una paella amb oli d’oliva verge extra sofregim la ceba a foc mig perquè vagi escalfant bé. Quan veiem que la ceba es torna transparent afegim els pebrots i seguim cuinant durant uns 10 minuts més.
Quan els pebrots comencin a estovar-se afegim el tomàquet. Cuinem lentament fins que s’hagi evaporat l’aigua i reduïu el tomàquet.
Incorporem la botifarra esmicolada i seguim amb la cocció. Reservem.
Tallem les patates longitudinalment per la meitat i les buidem amb una cullera. Incorporar la carn de la patata triturada amb una forquilla juntament amb el sofregit. Barregem bé.
Farcim de nou les patates i les cobrim amb el formatge ratllat. Enfornem durant uns 15 minuts (a 200 graus) i fins i tot podem donar un toc final de gratinat.