Arribada la temporada dels espigalls de col brotonera del Vallès sempre fa goig encendre els fogons per cuinar-los. Els espigalls són les inflorescències immadures dels mesos finals de la temporada de la col brotonera. Una espècie local el cultiu de la qual va ser recuperat pel gran treball de la Fundació Terrassenca Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí.
Actualment teniu diferents productors locals que cultiven la col brotonera i que podeu consultar a la web de Terrassa Turisme.
La recepta que ens ocupa es pot dir que és de reaprofitament. Habitualment la cuino amb les verdures i ingredients sobrants d’altres plats. Seria un símil al pudding però com a plat principal i en aquest cas salat. Avui us mostraré el pas a pas de cocció de tots els ingredients i també l’elaboració de la massa.
Ja veureu que és una recepta ben fàcil de fer. Som-hi!
Ingredients:
- 1 parell de manats d’espigalls de Col Brotonera (en aquesta recepta de @elscampaners)
- 1 carbassa (pes net d’uns 400gr.)
- 2 porros
- 350gr. mató (en aquesta recepta de @calpujolet)
- 4 huevos ECO (en aquesta recepta @elsousdeloriol)
- Pasta brisa o quebrada
- Llet
- AOVE
- Aigua
- Sal
Ingredients per a la massa quebrada:
- 250gr. de farina fluixa
- 125gr. de mantega a temperatura ambient
- 65ml. de aigua
- un pessic de sal
Preparació de la massa quebrada:
Podem preparar la massa amb les mans o amb un robot de cuina. El que us sigui més fàcil. En aquest cas la vaig elaborar amb el robot.
Introduïm dins del robot la farina, l’aigua i la sal. Barregem bé durant uns minuts a velocitat mitjana. A continuació, incorporem a poc a poc la mantega tallada a trossos petits.
Seguim a velocitat mitjana fins que ens quedi una massa llisa i emmotllable. Fem una bola i l’emboliquem amb paper film. Reservem aproximadament durant 1 hora a la nevera perquè agafi consistència. Vigileu que no s’endureixi molt. Si heu de fer servir la massa l’endemà, recordeu que cal treure-la de la nevera un temps abans perquè perdi la seva duresa.
Preparació:
En un cassó gran amb un bon raig d’OOVE disposem els porros nets i tallats a trossos no gaire grans. Posem a foc mitjà.
Passats uns minuts, afegim la carbassa tallada a trossos i seguim escalfant. Finalment incorporem els espigalls tallats a trossos petits i seguim uns minuts més la cocció perquè quedin ben integrats tots els ingredients.
Incorporem una mica d’aigua, cobrint bé les verdures. I deixem que fagi xup xup fins que veiem que han absorbit l’aigua i es troben en el punt just de cocció per poder triturar amb facilitat. Retirem.
Amb l’ajuda d’una forquilla triturem les verdures. No aconsello fer servir la trituradora per evitar que quedi una barreja massa fina, personalment m’agrada trobar els trossos de verdura a la quiche.
En un bol batem els ous amb una mica de sal. Incorporem el mató i una mica de llet. Barregem bé. Hi afegim les verdures. Tornem a barrejar bé perquè s’integrin tots els ingredients. Reservem.
Laminem la massa quebrada amb un corró.
En un motlle per a quiche ruixem amb esprai desmotllant i folrem amb la massa quebrada. Amb una forquilla punxem la massa per evitar que pugi. En aquest cas, vaig fer servir dos motlles de 20cm de diàmetre per fer un parell de quiches més petites, així que vaig dividir la massa quebrada en dues porcions iguals.
Enfornem, al forn preescalfat a 180 graus, durant uns 30 minuts. Sempre vigilant que no se’ns cremi la massa i que el seu interior quedi ben quallat.
¡Bon appétit!