“Tastets de Formatge” ens descobreix les formatgeries i el territori del Ripollès

Guillem i Neus (Som Formatgers) són dos joves emprenedors del Ripollès que el 2021 van posar en marxa els “Tastets de formatge”. Un projecte que té com a protagonistes les formatgeries de la comarca i les persones.

A “Tastets de Formatge” es parla de producte agroalimentari local i les històries que fan especials els diferents productors. A través del formatge, i amb l’ajuda dels cinc sentits, comença un viatge per descobrir i posar en valor el territori.

Per explicar-vos amb més detall el projecte, els seus impulsors ens responen a tres preguntes sobre el passat, present i futur del que ha suposat aquesta nova aventura.

(FlavorCook) Com i quan va néixer el projecte “Tastets de formatge”?

(Tastets de formatge) El projecte neix de la necessitat de donar suport als petits productors formatgers i projectes agroalimentaris del nostre territori, a través de la difusió dels seus projectes i la comercialització de productes de proximitat. Buscàvem fer pinya i unir els productors formatgers de la comarca del Ripollès a través d’accions conjuntes per donar valor a la feina que fem i transmetre a la gent la importància de donar suport als petits projectes del territori.

A la nostra família ens dediquem a l’ofici de pagesos i formatgers des de fa força anys, amb el projecte “Formatges del Pujol-Orra” (Les Llosses – El Ripollès). I un dels reptes que hem tingut com a productors és el de poder arribar a la gent, explicar com és la nostra feina i la particularitat del projecte familiar. I creiem que això ho estem aconseguint amb la iniciativa dels “Tastets de formatge”.

El nostre objectiu és promoure el consum de formatge català de qualitat i fer visible el treball de les formatgeries a través de diferents activitats i la nostra botiga física de Ripoll, #somformatgers.

(F) El projecte “Tastets de formatge” té diferents parts implicades, vosaltres com a organitzadors, les persones participants i els diferents productors locals. A dia d’avui, què ha aportat aquest projecte a cadascun d’aquests col·lectius?

(TdeF) És un projecte que uneix i implica molts col·lectius i persones diferents, amb filosofies de treball i motivacions pròpies. I crea feina per a persones de la comarca. Aquest és un dels principals objectius dels “Tastets de formatge”, que siguin el màxim de participatius i agrupadors.

A nosaltres ens dóna molta satisfacció poder ampliar la cultura sobre el formatge de persones del nostre territori, Catalunya, i fer conèixer projectes agroalimentaris especials i que encaixen amb els nostres valors i forma d’entendre el món. Hem de tenir molt present que el formatge a Catalunya, tot i que fa molts anys que s’elabora, fa poc que es comercialitza i que desperta l’interès social.

Amb aquest projecte arribem a tota mena de públics: nenes i nens, adolescents i adults. I un cop acabem la degustació, són precisament les persones que hi participen les que acaben decidint quin és el projecte/formatge que més els ha encaixat/agradat.

Els productors en la majoria dels casos ens han posat totes les facilitats del món per a poder desenvolupar els tastets amb el seu producte i explicar les peculiaritats dels seus projectes. Nosaltres intentem ser un altaveu del que ens han explicat prèviament ells mateixos/es en una visita concertada on coneixem a fons el seu dia a dia i orígens. Per ells és un canal més a través del qual donar a conèixer els seus projectes i si ho volen, comercialitzar els seus productes.

I els participants dels Tastets de Formatge són les persones que donen sentit a la nostra feina. Veure que la gent aprèn coses noves del món formatger, que hi ha persones que recolzen i valoren els petits productors i que cada vegada, especialment els nens i els joves, tenen més consciència ambiental. Això ens motiva a seguir per aquest camí, gens fàcil sobretot econòmicament parlant, però molt gratificant. 

(F) Ben segur que ja esteu treballant en noves idees per a l’ampliació del projecte, quina activitat us agradaria incloure?

(TdeF) Ara per ara el que tenim més clar és que volem seguir amb les sessions dels “Tastets de Formatge” un any més, i mirar de desestacionalitzar l’experiència per tenir una activitat gastronòmica a la comarca del Ripollès durant tots els mesos de l’any. També ens agradaria seguir potenciant els tallers pensats per a un públic familiar amb mainada, com són el taller de mató i el taller de fer formatge de drap. Pensem que els nens i nenes són el futur del nostre món i cal treballar-hi.


Calendari “Tastets de Formatge”*:

  • Març 2023: Dissabte, 25 de març
  • Abril 2023: Diumenge, 30 de abril
  • Maig 2023: Diumenge, 28 de maig
  • Juny 2023: Diumenge, 18 de juny
  • Juliol 2023: Diumenge, 23 de juliol
  • Agost 2023: Diumenge, 13 d’agost
  • Setembre 2023: Diumenge, 3 de setembre
  • Octubre 2023: Diumenge, 15 d’octubre
  • Novembre 2023: Diumenge, 5 de novembre
  • Desembre 2023: Diumenge, 3 de desembre

Les diferents sessions es duen a terme les 12:00h al Restaurant Dachs (Les Llosses – El Ripollès). Per a més informació i inscripcions podeu visitar la web tastetsdeformatge.cat.

* A part dels formatges i productes làctics, les degustacions també inclouen beguda (aigua, cervesa artesana i/o vi) i acompanyaments.

Subscriu-te al butlletí!