Un cap de setmana per la ‘Ruta de l’Oli i de l’Aigua’ de Les Borges Blanques a Vila-sana

El passat mes de febrer es va celebrar la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, una edició totalment virtual a causa de les restriccions per la COVID-19. Tot i això, vaig gaudir de la programació, de les sessions de cuina en directe i dels diferents concursos.

Una de les activitats era la reproducció d’un dels plats presentats als diferents showcookings. I així ho vaig fer, vaig presentar el plat que va elaborar la xef Carme Ruscalleda. Una sopa oliaigua amb carxofes. I així de saborosa va quedar…

Totes les elaboracions participants mitjançant Facebook i Instagram, pujades amb l’etiqueta #FiraOliVirtual2021, participaven en un sorteig. I la sort va fer que fos un dels guanyadors. El premi, poder gaudir de la fantàstica ‘Ruta de l’Oli i de l’Aigua de les Borges Blanques’. Un pla perfecte!

Una ruta que també podeu gaudir al llarg de l’any. El preu del pack inclou allotjament, visites guiades als diferents espais i ús de la piscina municipal. El cost dels àpats i la taxa turística no s’hi inclou.

Aquí teniu l’enllaç amb tota la informació.

Arribat el mes de juliol era el moment adequat per fer l’escapada que vaig programar en companyia del meu pare. Així que tots dos vam posar rumb a les belles terres de Lleida.

DIA 1 (Divendres)

La nostra primera parada va ser la localitat de Vila-sana ja que vam escollir l’apartament de la Llacuna entre les diferents opcions incloses a la ruta. Una casa familiar que va ser restaurada pel Jaume, l’actual propietari, i el seu pare l’any 2015. Disposa d’apartaments amb capacitat per a dues, quatre o sis persones. Com ja vaig comentar a la ressenya a Google: “Va ser una elecció encertadíssima. L’apartament impecable, net i molt acollidor. I l’atenció de Jaume, el seu propietari, de 10. Molt atent i disponible en tot moment. Sens dubte, allotjament de referència per la zona.’

Arribem amb una mica d’antelació, i abans d’allotjar-nos, gaudim del nostre primer àpat d’aquesta escapada. Ens apropem fins al restaurant Petit Xiroi. Us recomano fer reserva prèvia ja que és un restaurant força concorregut. Podeu llegir la nostra experiència en l’article sobre el Petit Xiroi.

Activitat #1 · Visita al CIM (Centre d’Inmersió de Vila-sana)

La primera activitat programada de la ruta ens apropa fins al Centre d’Immersió (CIM) de Vila-sana, a pocs minuts de l’allotjament. Un espai concebut per proporcionar experiències audiovisuals immersives. Disposa d’una pantalla corba de 10 m per 2 d’alçada amb un arc de circumferència de 90º i on es projecta “La pel·lícula de l’Estany”. Una producció audiovisual d’uns 15 minuts amb contingut filmat a 4K, Timelapse i Drone, que ens submergeix al paisatge de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, el més gran de Catalunya, posant en valor la riquesa de l’ecosistema de l’estany.

L’any 1951, sense el suport popular, va ser dessecat fins a la seva desaparació per poder ampliar les zones de cultiu. Gairebé mig segle més tard, l’ajuntament d’Ivars en va promoure la recuperació que va ser completada el 2009 mitjançant el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

Per la nit, vam decidir fer una mica de tapes per Mollerussa. Concretament a la Bodega Xarel·lo un local ubicat a la Plaça Major, 7, i regentat per dues famílies. Ben atents perquè la carta us la cantaran de viva veu. A més, també es pot comprar vi i vermut a granel.

DIA 2 (Dissabte)

Activitat #2 · Visita a l’Espai Macià

En aquesta segona jornada es va programar la visita a l’Espai Macià a les Borges Blanques. Allà vàrem realitzar un recorregut guiat per tot el museu, amb audiovisual inclòs, per conèixer la vessant humana, política i social de Francesc Macià (1859 – 1933). Militar i polític que el 1932 es va proclamar com el 122è president de la Generalitat de Catalunya. Al llarg de la ruta, també es descobreix la relació estreta que tenia Macià i la seva família amb el municipi de les Borges Blanques.

Activitat #3 · Visita a l’antic Molí Cal Gineret + Cata de AOVE

La ruta va seguir pels carrers del centre històric de la ciutat, enfilant pel carrer Nou que culmina a l’Església de Sta. Maria. El recorregut va finalitzar a Cal Gineret. Un antic molí que actualment és un Centre d’Interpretació del Memorial Democràtic de la Guerra Civil convertit en museu.

El molí de Cal Gineret, datat de finals del segle XIX, és un dels 60 que es van construir a les Borges Blanques. Cal Gineret va ser un dels refugis antiaeris, amb capacitat per a un centenar de persones, que disposava la població per amagar-se dels bombardejos durant la Guerra Civil.

Des de l’any 2018, es projecta un audiovisual immersiu sobre la història dels bombardejos ocorreguts a les Borges Blanques durant els anys 1938 i 1939. En finalitzar la projecció ens dirigim novament als antics dipòsits d’oli per dur a terme un interessant tast de olis d’oliva verge extra. Un viatge recorrent diferents notes sensorials: amarg, astringent, dolç, afruitat i picant.

L’àpat d’avui ens va portar fins al restaurant Hostal Benet on realitzem també una reserva prèvia. Si voleu descobrir el que va passar us convido a llegir la crònica sobre el restaurant Hostal Benet.

Activitat #4 · Visita ‘Cabana de Volta’ de Can Quintillà

Després d’agafar forces al restaurant ens quedava l’activitat de tarda que ens va portar fins a la cabana de volta de Can Quintillà, patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco. Una cabana de volta de dues plantes amb una coberta de volta de canó l’alçada de la qual és de gairebé 5 metres. Mentre escoltàvem atentament les explicacions també vam poder veure la ‘cogulla’ una petita bassa a la roca que servia per proveir d’aigua per al consum humà i animal.

La visita concloïa amb un tast de Ratafia de nous i orelletes, un dolç típic de les Garrigues.

Si voleu completar la visita a altres cabanes podeu fer la ruta de les cabanes de volta, un itinerari guiat (55 km.) per diferents construccions de pedra seca distribuïdes per quatre municipis de la comarca de les Garrigues (Les Borges Blanques, l’Albi , Vinaixa i Castelldans).

DIA 3 (Diumenge)

Activitat #5 · Visita Estany d’Ivars i Vila-sana

La darrera jornada va estar destinada a la visita a l’Estany d’Ivars i Vila-sana. En aquest cas se’ns va oferir realitzar la visita per lliure, així que vam decidir prèviament abastir-nos de menjar al forn Martorell de Vila-sana (sensacionals coques de recapte, per encàrrec) per fer un pícnic a les zones habilitades al voltant de l’estany. I com no, una bona passejada pels voltants.

El circuit amb un perímetre de 2,6 km. es pot fer a peu o amb bicicleta. Pel camí hi ha diferents miradors i zones de descans, així com rutes secundàries. Al Centre d’Interpretació de Cal Sinen trobareu més informació, mapes i guies d’interès.

No vull acabar aquesta entrada sense abans donar les gràcies a la Sílvia, el Marc, la Montse, i l’Albert per l’atenció prestada durant tot el cap de setmana. Sens dubte, una ruta molt recomanada i que val la pena descobrir.

La ‘Ruta de l’Oli i de l’Aigua’ us permet gaudir de les Borges Blanques, la Capital de l’Oli, i de Vila-sana, amb l’estany més gran de Catalunya.

capitaldeloli.cat

Altres activitats d’interès

Tot i que l’agenda d’activitats de la ruta estava programada per cada dia, ens va donar temps de fer una escapada per a la visita guiada per la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca (a les 11 h a l’estiu, ia les 12 h. a l’hivern). Allà ens esperava la Dolors, la guia. El que se suposava havia de ser una visita d’una hora de durada es va convertir en un passeig distès, amb converses interessants, que va durar unes dues hores. Una meravella!

Us aconsello primer visitar l’Espai Cèsar Martinell a Arbeca on es projecta un audiovisual virtual que us ajudarà a contextualitzar i entendre aquest jaciment arqueològic ibèric.

Per fer alguna compra podeu visitar, entre d’altres, les agrobotigues del Terrall Cooperativa de Sant Isidre a les Borges Blanques i la Cooperativa d’Arbeca a Arbeca.

A continuació, us comparteixo diferentes enllaços d’interès:

Subscriu-te al butlletí!