«Salvatge», l’oli d’oliva de les reserves de fauna

El passat diumenge 29 de gener va tenir lloc una nova edició de la ‘Fira de l’Oli i l’Oliva’ d’Ullastrell (Vallès Occidental). Como cada any, productors locals i convidats ens varen mostrar una gran varietat de productes relacionats amb l’oli i derivats de l’oliva.

Passejant pel carrer Serra, on es du a terme la fira, em vaig adonar que hi havia un estand que no havia vist en anteriors ocasions. Em van cridar l’atenció unes ampolles d’oli d’oliva amb unes il·lustracions molt boniques. Més tard vaig saber que aquestes creacions són de l’il·lustrador naturalista i artista de la vida silvestre, Toni Llobet.

Salvatge així es diu aquest oli ecològic que prové d’oliveres centenàries de la varietat arbequina ubicades a Vall Major de Bovera (Les Garrigues Altes), en els contraforts del Parc Natural del Montsant. Un oli elaborat artesanalment i que forma part d’un dels projectes impulsats per l’Associació Trenca, una entitat sense ànim de lucre que treballa en la conservació i recuperació de la fauna autòctona i del patrimoni mediambiental.

La seva recepta és ben senzilla, “recuperem els camps d’oliverars de muntanya, els posem de nou en producció ecològica i els convertim en reserves de fauna, afavorint la biodiversitat mediterrània i oferint un nou model de desenvolupament en una zona molt afectada per la despoblació”, va apuntar Xavier Sucarrats, responsable de projecte agrícola de l’Associació Trenca.

Alguns dels projectes impulsats per l’Associació Trenca:

  • La conservació de la Trenca (Lanius minor) a España, conjuntament amb el Centre de Fauna de Vallcalent i el Zoo de Barcelona.
  • Desenvolupament agroambiental sostenible a Les Garrigues (Lleida), amb la producció i comercialització de l’oli ecològico “Salvatge”.
  • Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus, conjuntament amb GREFA (Madrid) i l’equip de la Reserva de Caça de Boumort (Generalitat de Catalunya).
  • Xarxa de Punts d’Alimentació Suplementària (PAS) per rapinyaires necròfags als Pirineus, on troben aliments d’una manera segura. Aquests nous PAS estan estratègicament situats al Prepirineu i Pirineu de Lleida.
  • Reintroducció de la tortuga mediterrània (Testudo h. hermanni).

L’any 2014, l’Associació Trenca va firmar un acord de custòdia amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, per col·laborar en la conservació i millora de la Timoneda d’Alfés (Mas de Melons, Lleida), l’últim gran erm estèpic de Catalunya.

Com col·laborar amb l’Associació Trenca?

A través de la compra de productes a la seva tenda online o amb l’ajuda directa.

Més informació del proyecte a salvatge.org, trenca.org y fundaciontrenca.org.

Subscriu-te al butlletí!