La Frasera, la formatgeria familiar de Vacarisses

El Parc Rural del Montserrat és un projecte de preservació, gestió i dinamització de l’espai rural que agrupa diferents poblacions de les comarques de l’Anoia, el Baix Llobregat, el Bages i el Vallès Occidental. Al llarg de tot el seu territori hi ha nombrosos productors artesans. Sense anar més lluny, a la localitat de Vacarisses (Vallès Occidental) trobem la formatgeria-Casa Rural familiar La Frasera.

El projecte de La Frasera va néixer l’any 2015 quan en Jordi Lorente va decidir canviar de sector laboral formant-se en l’apassionant món de l’elaboració de formatges i làctics a l’estil tradicional. A dia d’avui, és un projecte familiar consolidat on en Jordi i en Marc, pare i fill, viuen amb molta intensitat i amb veritable passió per la seva feina diària. El seu objectiu és elaborar productes naturals, bons i de qualitat.

Jordi i Marc Lorente

La seva estima pel territori és molt evident, i és que com bé ens va apuntar en Jordi, “l’entorn és la inspiració per a la creació dels nostres formatges”. I així queda palès en el nom escollit per a cadascuna de les seves elaboracions. La formatgeria té una trajectòria jove però gràcies al treball en equip, a la seva perseverança i bona feina ja han recollit reconeixements nacionals i internacionals amb alguns dels seus formatges.

Actualment, La Frasera compta amb més d’una desena de formatges elaborats amb llet de cabra procedent del ramat, de raça murciana-granadina, ubicada a Ullastrell i compartit amb una altra formatgeria. A més també elaboren iogurt, mató, formatge aromatitzat amb oli d’oliva verge extra i herbes naturals i el saborós pastís de formatge. D’aquesta manera, es completa la gamma de productes làctics que es poden adquirir directament a la formatgeria, a botigues especialitzades i mercats, i a la seva botiga online La Frasera.

Pel que fa als formatges, en vàrem degustar dos de coagulació làctica (per acidesa amb ferments) i de curta maduració, el Rodó blanc i el Rodó cendrat. I quatre de coagulació enzimàtica (per quall) i de llarga maduració, el Castell, el Massís de Montserrat, el Cingle i el Blau de l’Orpina.

Cadascú amb la seva particularitat i peculiaritat. El Rodó blanc i el Rodó cendrat, amb un període de maduració molt curt que aporta la justa cremositat a la boca; el Massís de Montserrat, el rústic madurat amb escorça natural; el Cingle, el madurat amb escorça rentada amb salmorra; i Blau de l’Orpina, una proposta per a amants i no amants d’aquest tipus de formatge, amb intensitat però sense excés.

El nostre entorn és la inspiració per a la creació dels nostres formatges.

Jordi Lorente

No ens podem oblidar del Castell. En Jordi ens el presenta com un dels seus darrers ‘invents’. És un formatge enzimàtic però de pasta tova. Un tipus formatge brie amb llet de cabra, cremós i untuós. Un diamant en brut amb la seva pell vellutada.

Reprenent el tema dels reconeixements… L’any 2017, la Torrota va quedar en segona posició en el 9è Concurs Lactium en la categoria de formatge de cabra de pasta tova i àcida. El mateix any, el Cingle va obtenir el bronze en el mateix concurs en la categoria de formatge curat de cabra. El 2021, el Rodó cendrat va rebre el tercer premi al Campionat dels millors formatges espanyols en la categoria de millor formatge afinat de coagulació làctica. I un any més tard, el 2022, va obtenir la medalla d’or als premis Cincho Cheese Awards 2022 – Concurs Internacional de formatges celebrat a Zamora – en la categoria de formatges de cabra de coagulació làctica.

Les activitats proposades per la formatgeria poden anar acompanyades per una estada a La Frasera Casa Rural, ubicada en una masia del segle XVI al peu de la muntanya de Montserrat. Un hotel rural que consta de set habitacions dobles amb magnífiques vistes i bany complet així com, un apartament familiar per a cinc persones totalment equipat.

Si vols estar al dia de tot el que passa a La Frasera, subscriu-te en el seu butlletí de notícies, ofertes i novetats de la formatgeria i del món del formatge.

Un petit apunt i no menys important. La degustació de formatges es va acompanyar amb el vi blanc ‘La Quica’ d’un altre productor proper situat al territori del Parc Rural del Montserrat, el celler Can Morral del Molí.

La Frasera Formatges Artesans
Masia La Frasera

Camí del Castellet s/n
08233 Vacarisses (Barcelona)
Tel. 659 80 36 98
Email: info@formatgerialafrasera.com
Web: https://formatgerialafrasera.com/es/
Visites i venda directa, de dilluns a dissabte de 10 a 14h.

Descubreix més sobre el Parc Rural del Montserrat a la web parcruraldelmontserrat.cat. I subscriu-te en el seu butlletí per a rebre informació.

Subscriu-te al butlletí!