La vesant vitivinícola del Parc Rural del Montserrat

L’any 2005 va tenir lloc el primer compromís entre diferents ajuntaments per iniciar el projecte del Parc Rural del Montserrat. Quasi 20 anys més tard, el Parc Rural del Montserrat ja és un projecte fet realitat i tota una eina per preservar, gestionar i desenvolupar aquest inmens espai rural.

El Parc Rural del Montserrat està a tocar de casa i poseeix una riquesa sense límits. Precisament, fa ben pocs dies vam poder gaudir novament dels seus fruits, en aquest cas participant d’una jornada de caire vitivinícola. Doncs sí, a les rodalies de la muntanya de Montserrat també si fan vins de qualitat.

El punt de trobada va ser la finca del celler Can Morral del Molí, prop d’Abrera i d’Ullastrell, entre les comarques del Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Allà també ens esperaven els altres dos cellers del Parc Rural del Montserrat per a gaudir d’una visita per la finca. I per realitzar una cata conjunta tot descobrint de primera mà la història i el dia a dia de cada projecte i les respectives propostes de vins tranquils.

Celler Can Morral del Molí

El Celler Can Morral del Molí és una masia situada prop d’Ullastrell, amb una història familiar que es remunta al s.XV. i que manté la tradició i dedicació del conreu de la vinya i l’olivera.

El celler es distingeix per practicar una agricultura ecològica, amb una intervenció mínima des del cultiu fins a l’embotellament, amb un compromís pel respecte al medi ambient.

La finca compte amb ceps que tenen entre 60 i 80 anys d’antiguitat i amb oliveres centenàries de la varietat Becaruda, autòctona de la zona.

I quin vi vam tastar?

VINYA DEL XESC MARTIALIS BLANC · Vi blanc de mínima intervenció, monovarietal Macabeu de vinyes de 70 anys, i fermentat en àmfora de fang.

Celler Cadevall

A Olesa de Montserrat, la tradició vitivinícola va ser predominant en el passat, però va desaparèixer a causa de la fil·loxera, canviant el paisatge cap al cultiu d’oliveres i la producció d’oli.

No obstant això, el Celler Cadevall està revitalitzant aquesta tradició perduda, embotellant vins de la seva segona anyada.

Fundada com a projecte familiar, Celler Cadevall, es centra en l’elaboració de vins de primera qualitat, amb una filosofia de treball d’agricultura regenerativa a les vinyes, produint microvinificacions de producció limitada i de gran qualitat.

I quin vi vam tastar?

TAME · Vi negre de mínima intervenció, coupage Merlot i Garnatxa, i amb criança de roure francès.

Celler Can Paloma

Ubicat en un entorn privilegiat al cor del Parc Rural de Montserrat, el celler Can Paloma es troba en una encantadora masia que data del segle XVI.

Actualment al davant del projecte es troba la 4a generació que segueix elaborant vins a partir del cultiu de les més de 100 hectàrees de vinyes.

La finca també alberga oliveres de la varietat Palomar que donen nom al mateix masia, creant un entorn natural divers i ric en biodiversitat.

I quin vi vam tastar?

CAN PALOMA RESERVA · Vi negre, reserva coupage Syrah, Merlot i Cabernet Sauvignon, i envellit 12 mesos en roure francès i americà.

D’esquerre a dreta: Maria Font (Celler Can Morral del Molí), Carla Deu (Celler Can Paloma) i Josep Cadevall (Celler Can Cadevall)

Més sobre el Parc Rural del Montserrat

El Parc Rural del Montserrat és una àrea rural protegida situada al cor de Catalunya, conformat per 18 poblacions de les comarques de l’Anoia, Bages, Baix Llobregat i Vallès Occidental. Aquest parc, que abraça la majestuositat de la muntanya de Montserrat, té una extensió de més de 5.000 hectàrees i es caracteritza per la seva riquesa natural i cultural.

La fauna i la flora del Parc Rural de Montserrat són diverses i fascinants. Les escasses i especialitzades plantes adaptades a les condicions extremes de la muntanya, juntament amb una àmplia varietat d’aus rapinyaires com l’àguila daurada i el falcó peregrí, fan d’aquest parc un lloc únic per a la biodiversitat.

En definitiva, el Parc Rural de Montserrat és un tresor natural que ofereix una experiència enriquidora per als visitants, fusionant la seva bellesa paisatgística amb activitats culturals i enoturístiques.

Podeu cercar més informació a la web del Parc Rural del Montserrat.

Altres articles del #ParcRuralMontserrat

Subscriu-te al butlletí!