El VIOLInista de Piera

Guiat per la bona música, Eudald Planella, va iniciar una aventura apostant per un canvi de rumb a la seva vida. El 2017 va posar en marxa un projecte vinculat al món agrari, prenent el relleu dels antics propietaris de la finca Mas Marquet, situat a la localitat de Piera (Anoia). Així neix El VIOLInista. Unes 40 hectàrees de terreny ubicades al bell mig del Parc Rural del Montserrat dedicades al cultiu de les vinyes, de les oliveres i dels cereals.

Els camps d’oliveres van ser cultivats originàriament per un pagès que va rebre uns plançons d’olivera a canvi de tocar el violí, d’aquí el nom del propi oli i de l’explotació. Aquestes oliveres centenàries, de cultiu 100% ecològic, pertanyen a les varietats Arbequina i la Vera del Montserratí, aquesta última una varietat local recuperada. Es treballen de manera artesanal amb recol·lecció manual i posteriorment es fa el premsat en fred.

Vam tenir l’ocasió de degustar, entre oliveres, aquests preuats olis d’oliva verge extra acompanyats del pa de JM Pastisser de Piera.

Amb el temps l’Eudald ha mantingut la distribució de les parcel·les de vinyes i cadascuna conserva el nom del pagès que la va cultivar originàriament: el Clot del Quico, l’Emili cadiraire, el Peret del Casal,… Cada vi és un homenatge a aquests pagesos, que tenien d’altres oficis, i totes les persones que han ajudat a l’Eudald a seguir endavant com a oleicultor i vinicultor.

La crisi de preus que arrossega des de fa dècades el sector agrari i la recent crisi sanitària van propiciar una nova oportunitat per posar en valor la feina al camp i gaudir molt més dels cultius. “Durant la pandèmia hi va haver un increment de visitants per la zona, veia gent passar i vaig decidir posar una tauleta al camí per vendre els meus productes. I posteriorment vaig aprofitar un antic taller mecànic de tractors per ubicar l’actual agrobotiga” ens apuntava l’Eudald.

Actualment a la finca Mas Marquet es produeixen un total de 3.000 ampolles de vi natural (tranquils i escumosos ancestrals), sense filtrar ni estabilitzar i sense sulfits afegits, que es venen íntegrament, igual que l’OOVE, a la seva pròpia botiga. Això permet vendre el vi i l’oli a preus més raonables per al productor, sense entrar al circuit de distribució i sense intermediaris. A més, a l’exterior de la botiga hi ha servei de degustació de vins i olis d’oliva verge extra, acompanyats d’embotits i formatges de proximitat.

Una altra de les experiències que proposa El VIOLInista és una bona passejada entre vinyes i oliveres per acabar a la barraca del Clot d’en Quico, un antic safareig transformat en un chillout, on gaudir dels vins naturals en grup fins a l’arribada del capvespre. La degustació també s’acompanya amb productes de proximitat, com ara els formatges de la formatgeria La Frasera (Vacarisses).

L’Eudald va apostar inicialment per elaborar dos vins blancs i un escumós ancestral, i posteriorment es van afegir un vi rosat i un ancestral rosat amb les mateixes varietats. Una curiositat, tots els vins reben el nom de frases que identifiquen les persones homenatjades a cadascun.

  • Escolta’m – Vi rosat (Macabeu · Ull de llebre)
  • Ja t’ho deia – Vi ancestral (Parellada)
  • Joc d’ous – Vi blanc (Macabeu en terres de pissarra)
  • Osti tu – Vi ancestral rosat (Macabeu · ull de llebre)
  • Tot ho farem – Vi blanc (Parellada)

El VIOLInista és un dels diferents projectes que hi ha dins l’espai del Parc Rural del Montserrat. Un entorn rural, que neix al 2004 per preservar i dinamitzar el seu espai, amb una muntanya màgica de fons. Al llarg de la superfície ens brinda el millor de la terra. Oliveres, vinyes, camps de cereals, ramaderia, formatges, gastronomia,… Tal com es defineix, “un territori ple de vida i activitats per descobrir”.

Més informació a elviolinista.cat.


El VIOLInista
Mas Marquet, A 200m. de la Ctra. de Piera als Hostalets. Piera(Anoia).
Email: eudald@elviolinista.cat
Telèfon: +34 618 23 81 62

Subscriu-te al butlletí!